Archive

30 oct. 0 Comment

1989

Regimurile comuniste din Polonia, Ungaria, Germania de Est, Bulgaria și Cehoslovacia se prăbușesc pe rând, fără vărsare de sânge. Ceaușescu este reales în fruntea PCR în noiembrie 1989. În data de 16 decembrie 1989, la Timișoara începe o mișcare de protest împotriva lui Ceaușescu și a comunismului, care va deveni revoluția română din 1989.


30 oct. 0 Comment

1988

Viața românilor se înrăutățește tot mai mult. Mulți români se confruntă cu sărăcia, cu frigul și cu lipsa celor mai elementare condiții de trai. României îi este retrasă clauza națiunii celei mai favorizate. Securitatea înăbușă orice încercare de împotrivire din partea populației.


30 oct. 0 Comment

1983-1988

În '83, Ceaușescu inaugurează canalul Dunăre - Marea Neagră, iar în '84 începe construcția Casei Poporului și a bulevardului Victoria Socialismului. Pentru a face loc acestui proiect faraonic, cartiere întregi sunt demolate, iar oamenii obligați să se mute. Gorbaciov demarează reforma economică a URSS - perestroika. Ceaușescu refuză să aplice principiile lui Gorbaciov și își atrage dușmănia rușilor.


30 oct. 0 Comment

1976-1982

'76 este anul în care Nadia Comăneci obține prima notă de 10 din istoria gimnasticii, la Olimpiada de la Montreal. Ceaușescu vizitează Marea Britanie în 1978 și este ales secretar general al PCR și președinte al republicii, mandat după mandat. În 1982, în urma stării tot mai proaste a economiei, începe distribuirea raționalizată a produselor alimentare.


30 oct. 0 Comment

1972-1975

România aderă la FMI și Banca Internațională. Elena Ceaușescu este aleasă membră a Comitetului Executiv al PCR, apoi al Academiei Române. Ceaușescu vizitează din nou SUA, în 1973. În 1974, este înființată funcția de președinte al RSR, iar Ceaușescu devine primul președinte al statului român. SUA acordă României clauza națiunii celei mai favorizate, în 1975.


30 oct. 0 Comment

1969-1971

Președintele american Richard Nixon vizitează România, iar Ceaușescu îi întoarce vizita în octombrie '70, după ce în iunie vizitase Franța. În '71, cuplul prezidențial Nicolae și Elena Ceaușescu vizitează Corea de Nord, unde sunt impresionați de primirea fastuoasă care li se face și de cultul personalității liderului Kim Il-sung. Întors în țară, Ceaușescu face publice Tezele din iulie - un set de principii politico-ideologice care restrâng libertățile culturale ale artiștilor și intelectualilor. Tezele marchează debutul cultului pesonalității Marelui Cârmaci.


30 oct. 0 Comment

1965-1968

După moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Nicolae Ceaușescu devine secretar general al Partidului Comunist Român. Este adoptată o nouă constituție și se proclamă Republica Socialistă România. În 1968, Cehoslovacia este invadată de trupe ale statelor comuniste vecine. Ceaușescu condamnă ferm intervenția din Cehoslovacia și își crează imaginea unui lider mai apropiat de Occident. Președintele francez Charles de Gaulle vizitează Bucureștiul.


30 oct. 0 Comment

1955-1964

Comuniștii sovietici controlează autoritar statele din Estul Europei. O revoltă maghiară este reprimată sângeros de armata sovietică în 1956. În România, grupurile de rezistență anti-comunistă din munți sunt vânate de autorități. Trupele sovietice se retrag din România în 1958. Terenurile agricole sunt confiscate și trec în proprietatea statului, în procesul de colectivizare. În tot acest timp, statul român este membru recunoscut al ONU, în condițiile în care în închisorile din țară erau torturați mii de deținuți politic.


30 oct. 0 Comment

1948-1955

Comuniștii își consolidează puterea politică și își impun modelul de guvernare, sprijiniți de ocupantul sovietic. Sunt înființate Securitatea, Miliția și Trupele de securitate, apar schimbări administrative și monetare. Sunt înființate colonii de reeducare a "dușmanilor poporului". În fruntea partidului și a statului ajunge Gheorghe Gheorghiu-Dej.


30 oct. 0 Comment

6 martie 1945

Ia ființă primul guvern pro-comunist din România, condus de Petru Groza.